De gewone man

De gewone man

 

De afgelopen tijd lijkt het vrijwel constant te gaan over de gewone man, de ongehoorde, ongeziene, gewone man. De man die niet opgemerkt wordt door de politiek noch de media. De gewone man die de meerderheid van de bevolking uitmaakt, maar zijn stem niet laat horen. Er wellicht straks ervoor zorgt dat Wilders premier wordt, zoals de gewone man ervoor gezorgd heeft dat Trump president wordt.

Ik ben geneigd om een parallel te trekken tussen de huidige situatie en die van Duistland in de jaren-30, maar wil deze eigenlijk niet maken. Omdat ik weiger te accepteren dat de mensheid niets geleerd heeft van de geschiedenis. Maar de geschiedenis is misschien wel een vicieuze cirkel van gebeurtennissen die zich steeds blijven herhalen.

Men heeft een groep teleurgestelde, boze mensen, een sterke leider, en een groep waaraan de schuld kan gegeven worden. Zie hier: vruchtbare grond voor nazisme in de 20ste eeuw. En nu is diezelfde vruchtbare wellicht terug.

Arnon Grunberg nam in zijn column in de Volkskrant van vorige week maandad de speech ‘minder minder’ speech van Wilder letterlijk over, maar verandere het woord Marokaan door Jood. En plots lijkt het akelig veel op een speech van de man die vroeger pretendeerde de stem van het volk te zijn en zo de macht greep, beloofde Duitsland groot te maken, maar uiteindelijk Duitsland samen met Europa de afgrond in hielp.

Wat is de volgende stap: opkomend antisemitisme, mensen met een buitenlandse achtergrond verbieden om openbare ruimtes te bezoeken, ze het land uitzetten of opsluiten in kampen? Zijn we onze medemenselijkheid verloren, denken we alleen maar aan onszelf?

Ik kan niet in de toekomst kijken, misschien gelukkig maar. Ik weet niet wat er gaat gebeuren over een paar jaar.

Het enige wat we kunnen doen is tegen de stroom ingaan, laten zien dat het anders kan en de meerderheid het niet altijd bij het juiste eind heeft… Maar wellicht de gewone man of vrouw, zoals u en ik, wel

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s