Optimistisch blijven

Optimistisch blijven

De afbeelding bij dit bericht is van cartoonist Joe Heller.

De Amerikaanse verkiezingen staan voor de deur. Over vier dagen weten we wie het machtigste land ter wereld gaat vertegenwoordigen.

Ik heb de afgelopen tijd weinig geschreven. Dit was niet echt het bewuste keuze. Het ‘ging’ niet. Het fameuze writers-block treft denk ik iedere schrijver, van welke soort dan ook, wel eens een keer. De vraag die denk ik het meeste door mijn hoofd gespookt heeft is: wat valt er nog te schrijven. Ik kan mijn mening over alle onderwerpen die het nieuws zijn gepasseerd behandelen. Kritiek geven op de splinterpolitiek, mijn mening over de mogelijke langzame ondergang van de democratie, maar wie ben ik om dit te doen? Er is al zoveel over geschreven en ik denk dat we het verkeerde pad zijn ingeslagen en dat er voorlopig geen weg meer terug is. Maar ik blijf altijd optimistisch; al komt het alleen maar door mijn geloof.

De afgelopen weken heb ik veel gezwerfd door de straten van Amsterdam, talloze musea bezocht en gelopen door een heel aantal straten en steegjes. Het Parool staat vol met nieuws over de oplossing voor het groot aantal toeristen dat de stad bezoekt. Je zou het een heuse invasie kunnen noemen. Stedelingen zijn bang dat ze hun stad kwijtraken en niet meer terugkrijgen. Maar ach, dat is geen nieuw fenomeen in Nederland of Europa.

Aanstaande dinsdag zit de hele wereld voor de buis gekluisterd. Om te zien wie de komende vier jaar de touwtjes in handen heeft. Ik vraag me af of het wel zo is dat de Amerikaanse president de touwtjes in handen heeft. Obama had het congres vrijwel altijd tegen zich en ik denk dat als Clinton wint dit niet zal veranderen. Afgelopen dinsdag berichtte NRC Handelsblad, zie hier, dat de tegenstanders van Amerika steeds sterker worden; Amerika alleen maar zwakker en meer aangewezen op eigen kracht. Ik hoop dat Trump de verkiezingen verliest, maar ik weet niet of we blij moeten zijn met Hillary Clinton als president.

Maar ik blijf optimistisch; al is het alleen maar door de kleine kans dat in maart er een links blok aan de macht in Nederland komt…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s