Denken we niet meer aan leed?

Denken we niet meer aan leed?

 

Vorige week vrijdag ben ik zeventien jaar oud geworden. Nog een jaar en dan mag ik mezelf ‘volwassen’ noemen. Al is dit ook maar een term die door mensen bedacht is. Want wanneer is iemand echt volwassen? Je leert toch je hele leven door?

Het nieuws dat het meeste opviel deze week was de nieuwe wet voor orgaandonatie die werd aangenomen in de tweede kamer. Als deze maand de eerste kamer ook instemt zullen we straks actief moeten kiezen of we wel of geen donor willen worden. De kranten stonden vol met nieuws- en opinieartikelen. Wat ik het raarste aan dit alles vind is dat de wet van D66 komt. Een partij die juist staat voor zelfbeschikking en vrijheid van het individu. Als de wet straks aangenomen wordt, dwingt de overheid ons om een keuze te maken. En moeten we dit wel willen?

We zouden wat mij betreft als het op zaken als deze aankomt alles zelf moeten mogen beslissen. We zouden moeten mogen beslissen om geen keuze te maken, want de dood is en blijft een moeilijk iets waar menigeen niet al te graag over nadenkt. We zouden moeten mogen beslissen of we juist wel de keuze willen maken om orgaandonor te zijn, want velen vinden het fijn om leven te geven aan iemand anders. En we zouden ook moeten mogen kiezen om geen donor te zijn, want je lichaam blijft eigendom van jezelf en niet van de overheid.

Woensdag stond in NRC Handelsblad een opinieartikel met de titel: ‘D66 heeft geen weet van het drama op de IC’, zie hier. Dit artikel laat haarfijn zien waar het in de media en politiek de afgelopen dagen aan ontbrak. Er was geen aandacht voor de slachtoffers, nabestaanden en het leed dat gepaard gaat met het sterven van een persoon. Want we moeten ons beseffen dat, in het geval van orgaandonatie, het leven van iemand, de dood van een ander betekent. En de dood gaat altijd gepaard met leed…

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s