Bewustwording van de tweede wereldoorlog

Bewustwording van de tweede wereldoorlog

De afbeelding van dit bericht is een foto van de ingang van conectratiekamp Auswitch

Gisteren was er voor de laatste maal een reünie van oud verzetsleden uit de tweede wereldoorlog. De gemiddelde leeftijd van de mensen was 92 jaar. Zie hier voor het artikel hierover uit ‘Trouw’. Het stoppen van deze laatste reünie is een teken dat de tweede wereldoorlog definitief tot het verleden aan het gaan horen is. De groep mensen die nog een echte connectie met de tweede wereldoorlog hebben wordt steeds kleiner, onder de jeugd in Nederland al helemaal. De vraag is of dit erg is. Is het erg dat we het verleden achter ons laten liggen en op de toekomst focussen?

Het is zo dat als we nu naar de wereld kijken we ons bijna in een derde wereldoorlog wanen. Misschien wordt de oorlog niet direct uitgevochten op Europees grondgebied, maar de gevolgen hiervan zijn  duidelijk te merken in onze samenleving. De terroristische aanslagen van de afgelopen tijd in Europese landen zijn hier het duidelijkste voorbeeld van. Het is dus goed dat we ons richten op de problemen die nu spelen en hier een oplossing voor aan het zoeken zijn? Maar hoe moeten we die oplossing vinden?

Het was in de jaren na de oorlog niet denkbaar dat er ooit weer een extreemrechtse partij aan de macht zou komen. Nooit meer eenzelfde situatie als deze, werd gedacht. Maar als we nu naar de wereld kijken, zien we dat extreemrechts weer gevaarlijk snel terrein aan het winnen is. Zie hier voor mijn bericht hierover. Misschien kun je stellen dat dit komt doordat veel mensen geen directe connectie meer voelen met de tweede wereldoorlog. Niet meer beseffen dat de situatie die toen speelde, nu weer zou gaan kunnen spelen als het doorgaat zoals het nu gaat.

Bewustwording van de tweede wereldoorlog is juist nu nodig. Als de jeugd, waaronder ik behoor, bewust wordt gemaakt van deze tijd, kan dit bijdragen aan een stoppen van de opmars van extreemrechts. Als we ons weer bewust worden van het feit dat Hitler aan de macht is gekomen door in te spelen op de problemen die toen speelden en dat hij de schuld van deze problemen aan het joodse volk gaf. Want nu gebeurt hetzelfde. Niet de joden, maar de vluchtelingen en moslims krijgen van extreemrechts de schuld.

Mijn opa is joods. De familie van zijn moeder zijn vrijwel allemaal omgekomen in de oorlog. Dit heeft ervoor gezorgd dat mijn overgrootmoeder een groot trauma aan de oorlog heeft overgehouden. Het is belangrijk om ons te beseffen dat het verhaal van mijn overgrootmoeder dat van velen anderen is. Niet alleen van mensen uit de tweede wereldoorlog, maar ook van mensen die vandaag de dag meemaken hoe hun leven letterlijk in puin ligt en hun hele familie kwijt zijn geraakt.

Wat zullen we denken als we over 75 jaar terugkijken naar de tijd waarin we nu leven? Zullen we denken hoe stom we gehandeld hebben; hoe we geïndoctrineerd zijn door mensen met mooie praatjes, maar praatjes met een verschrikkelijke inhoud?

Hoe kunnen we voor de problemen van vandaag een oplossing vinden? Leren van het verleden en hierdoor voorkomen dat het verleden zich herhaalt…

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s