Vrijheid

Vrijheid

Deze week begonnen de scholen weer en kwam er een einde aan de zogenaamde komkommertijd. Alhoewel er een aantal zeer opmerkelijke nieuwsberichten kwamen in de komkommertijd, bleef het over het algemeen rustig in het nieuws. Buiten de aanslagen en de mislukte coup in Turkije is er niet veel bijzonders gebeurd en kon de media zich vooral focussen op leuke zaken en de olympische spelen van de afgelopen weken.

Maar goed, de komkommertijd is voorbij en dat betekent dat de media zich weer zal moeten focussen op de ellende van alle dag en de verdeeldheid in de wereld. Het boerkiniverbod bijvoorbeeld in gemeentes in Frankrijk. De een vindt het een goed idee om religieuze uitingen uit het openbare leven te laten verdwijnen, de ander vindt het een inbreuk op de privacy. Gisteren besloot de Franse Raad van State dat het boerkiniverbod een illegale aantasting van de vrijheid is. En terecht in mijn optiek. Toen het nieuws van het boerkini tot me kwam, vroeg ik me gelijk af hoever de Franse overheid dit kon doorvoeren. Het gaat naar mijn mening wel erg ver als de overheid kan beslissen wat je wel en niet aan mag. Zou de Franse Overheid, die staat voor vrijheid, gelijkheid en broederschap, dan ook kunnen verbieden om een kruisje te dragen naar het strand of kunnen mensen met een huidziekte niet meer naar het strand, omdat een groot deel van hun lichaam onbedekt moet blijven? Gaat de Franse overheid dit doorvoeren naar alle openbare ruimtes? Mogen vrouwen bijvoorbeeld geen hoofddoek meer dragen als ze de straat op gaan?

Wat iedereen zo mooi vindt aan Europa is de vrijheid die we hier hebben. Gaat het verbieden van religieuze vrijheden niet in tegen de vrijheid waar we allemaal voor staan?

Deze week verscheen een groot aantal verkiezingsprogramma’s van politieke partijen in Nederland. Zo ook die van de PVV. Nota bene de Partij voor de Vrijheid. De PVV publiceerde hun programma op Facebook, niet meer dan een A4’tje tekst. Een van de standpunten is bijvoorbeeld: alle verblijfsvergunningen van asielzoekers intrekken. Ik vraag me af hoe, als de PVV verkozen wordt als regeringspartij, hun programma uitgevoerd gaat moeten worden. Is het mogelijk om van mensen die hun recht op verblijf hier hebben gekregen dit recht af te nemen? Het lijkt me dat de PVV voor het gros van hun standpunten de grondwet gaat moeten aanpassen en het lijkt me niet dat de tweede kamer hier mee zal instemmen.

Maar wat maakt de PVV zo populair? Waarom spreken ze zoveel mensen aan? De afgelopen tijd zijn steeds meer sociale rechten van mensen ingeperkt. De zorg, uitkeringen, sociale huurwoningen, etc.. Een groot aantal mensen die op de PVV stemmen waren hiervan afhankelijk. Deze mensen zitten nu met een probleem. Ze krijgen minder zorg, ze krijgen minder snel een uitkering en moeten lang wachten op een huurwoning. Wat de PVV doet is de schuld van al deze dingen geven aan een andere groep mensen. De allochtonen, de buitenlanders. De mensen die niet zouden horen bij ‘ons volk’. Zij zouden hier komen voor de zorg, de uitkeringen, de sociale huurwoningen. En doordat zij hier in grote groepen gebruik van maken, zou dit de reden zijn dat de overheid beslist om al deze rechten in te perken. Geert Wilders kan goed kreten roepen die mensen aanspreken. Waar je niet te lang over na moet denken en je de mogelijkheid geeft om de schuld van je problemen aan een andere groep mensen te geven. Maar wie is nou echt verantwoordelijk voor deze problemen? Alleen de overheid heeft besloten om al deze rechten in te perken, niet de allochtone Nederlanders.

Het heeft geen zin om andere mensen de schuld te geven van problemen of bang te zijn voor de Islam. Want als de PVV, of soortgelijke partijen aan de macht komen gaan deze problemen niet vanzelf weg en de Islam blijft een grote wereldgodsdienst. Het enige dat zin heeft, is een oplossing zoeken voor de problemen en te vieren dat we vrij zijn. Vrij om te kiezen welke religie we aanhangen. En vrij om in vrijheid met elkaar samen te leven…

Advertenties

Een gedachte over “Vrijheid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s