‘Hokjesdenken’

‘Hokjesdenken’

Gisteren was het op de dag des Heren de laatste dag van de olympische spelen. Ik heb tijdens de spelen welgeteld nul wedstrijden gekeken. Ik heb vrijwel niets met sport en snap niet zo goed waarom we voor mensen in oranje pakjes zouden moeten supporteren. Het heeft te maken met het zogenaamde ‘wij’ gevoel. ‘Wij’ zijn niet naar het Europees kampioenschap gegaan en ‘wij’ zijn wel naar de olympische spelen. En de mensen in de oranje pakjes zijn ‘wij’ dan. Ik probeer het te snappen en enthousiast te worden over het aantal medailles dat we gehaald hebben, maar het lukt me niet.

Er is één ding dat de olympische spelen heeft bereikt en dat is dat het Nederland heeft verenigd. Net als de spelen dat met een heel aantal andere verdeelde landen heeft gedaan. We waren trots  op ‘ons’ land en ‘onze’ mensen. Maar wat dat ‘ons’ nou precies definieert snap ik niet. Is dat ‘onze’ mensen de mensen die een Nederlands paspoort hebben of de mensen die ‘autochtone’ Nederlander zijn? Al ben ik er ook nog steeds niet achter wat nou precies een ‘autochtone’ Nederlander zou moeten zijn.

Uiteindelijk komt het er op neer dat als we supporteren voor mensen in oranje pakjes we bezig zijn met nationalistisch gedrag. Is dat erg? Nou nee, in principe doen we niemand kwaad met het supporteren voor mensen in oranje pakjes, maar ik associeer gelijk veel verder als ik aan het woord nationalisme denk. Ik denk dan aan leuzen als: eigen volk eerst en mensen die een dood varken in een boom voor een asielzoekerscentrum ophangen.

Ik denk dat nationalisme voorkomt uit de drang van mensen om bij een groep te horen. Het is makkelijker om een groep te volgen dan in je eentje de wereld door te trekken en je ideeën te vormen.

Het hoort denk ik ook bij het ‘hokjesdenken’ van de mensheid. Zo bestaat er bijvoorbeeld het hokje Nederlander, het hokje links en het hokje rechts. Het hokje slim en het hokje dom. En ga zo maar door. En als we Nederlander zijn, horen we ook allemaal bij het hokje Nederlander. En als ‘wij’, als Nederlanders, kijken naar de olympische spelen zijn we allemaal even onderdeel van dat hokje.

Ook al waren we dan heel even allemaal lid van hetzelfde hokje, uitzonderingen daargelaten, we zijn even snel weer verdeeld over allerlei andere hokjes. Als straks de verkiezingen er weer zijn, verdelen we ons allemaal in het hokje links, midden en rechts en daar dan weer allemaal sub-hokjes van. Al komt het sub-hokje extreemrechts gevaarlijk dicht in de buurt van een eigen hokje worden.

We zijn steeds meer geneigd om bij de ontmoeting met een mens die persoon in een hokje proberen te plaatsen. Dan weet je met wie je te maken hebt en wat je kunt verwachten. Maar past ieder mens wel in een hokje? Er zijn mensen die op bepaalde vlakken in dit hokje en op bepaalde vlakken in dat hokje passen of ergens tussen een hokje in zitten. Nog verder geredeneerd, is het wel goed om iedereen in een hokje te plaatsen? Zo generaliseren we allerlei ‘groepen’ en ‘soorten’ mensen en vergeten we iedereen als individu te zien. Zo krijg je vooroordelen als: alle vluchtelingen zijn tegen vrouwenrechten of alle mensen die tegen de huidige vorm van marktwerking zijn, zijn allemaal communisten. En het is makkelijk om mensen te beoordelen op het hokje waar ze bij horen, maar is het hokje nou echt hetgeen wat die persoon definieert.

big-NLnl9011_5
©Loesje

Is het niet verstandig om als we praten met mensen over de hokjes heen te stappen? Is het niet verstandig om te onderkennen dat iedereen verschillend is en dit niet meteen als iets slechts zien? Is het niet verstandig om grote groepen mensen niet te generaliseren, maar als individu te zien?

Als je bekijkt hoeveel hokjes er zijn en sub-hokjes kun je door de hokjes de mensen erachter niet meer zien, om een spreekwoord te vervormen. Maar gelukkig maken we als mensheid allemaal deel uit van het hokje mens en in die zin zijn we allemaal gelijk…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s